Björn Lundéns blogg

En blogg om lite av varje

Senaste blogginläggen

Mina ridhästar

Mina ridhästar

Jag har haft två ridhästar i mitt liv, av rasen svenskt varmblod. Tevje, som hade varit pukhäst i vaktparaden hade jag i många år. Med ridhästarna gjorde jag långa semesterritter på upp till 80 mil genom Mellansverige, mest längs skogsbilvägar.

läs mer
Bland pyramider i Mexiko

Bland pyramider i Mexiko

Underjordiska cenotes och överjordiska pyramider, det vimlar av sådant på den mexikanska Yukatan-halvön. Och himmelskt god öl från lokala hantverksbryggerier. Mayakulturen återfinns överallt. Chichen Itzá och Uxmal var resans höjdpunkter

läs mer
Björn Lundén i Svenska Dagbladet

Björn Lundén i Svenska Dagbladet

Som prenumerant på Svenska Dagbladet har jag tillgång till tidningens historiska arkiv sedan 1884. Jag roade mig med att söka på “Björn Lundén” och hittade ett trettiotal artiklar om allt mellan himmel och jord, den första från 1960.

läs mer
Prissättning

Prissättning

Björn Lundén presenterar sina tankar om prissättning, riktade till småföretagare. Olika sätt att sätta pris, vilket är bäst? Priselasticitet, snikversioner, mentala aspekter, komplementprissättning. Visa alltid priset i marknadsföringen. Myter om prissättning.

läs mer
India Pale Ale – varför heter det så?

India Pale Ale – varför heter det så?

Varför heter ölet India Pale Ale. Ölbröderna Magnus och Björn Lundén ger sin förklaring, drickandes Brutal Bulldog på restaurang Blå dörren. Vi får också en förklaring till varför Gotlands Bryggeri har bytt det brutala namnet mot det mjäkigare Double Bulldog DIPA.

läs mer
Pension

Pension

Björn Lundén ger i det här inlägget goda råd angående den allmänna pensionen (den som du får från Pensionsmyndigheten). Vad menas med att “gå i pension”? Ska jag ta ut pensionen tidigt? Premiepensionen. Sjukpenning som pensionär.

läs mer
Lagring av öl

Lagring av öl

En del, men inte alla, ölsorter vinner på att lagras en tid. För den som har tålamod och ekonomiska resurser handlar det om åratals lagring. Jag har intervjuat Fredrik Jakobsson som är den som har inspirerat mig i ämnet. Mexikos bryggeriförening har också många goda råd.

läs mer
Projekt Rosa Bussarna

Projekt Rosa Bussarna

Är det möjligt för Rosa Bussarna att köra ombord på färjan över Zambesifloden? Det blev min uppgift att med hjälp av måttband och vinkelhake undersöka detta. Uppdraget förde mig till världens kortaste gräns, den mellan Botswana och Zambia.

läs mer
Presidenter jag mött

Presidenter jag mött

Jag har mött fyra presidenter i mitt liv, varav tre av dessa har fått Nobels fredspris. Här kan du läsa om märkliga sammanträffanden. Tre av dem har jag haft kroppskontakt med. Det fyra presidenterna är från Polen, Colombia, Liberia och Zambia.

läs mer
Bensonhurst Blues

Bensonhurst Blues

Det här är världens bästa låt för mig just nu. Bensonhurst Blues med den holländska sångaren Oscar Benton och hans band. Som gammal jazzbassist kan jag inte släppa blicken från bandets bassist. Och vilken röst han har, Oscar Benton …

läs mer
SIM-metoden

SIM-metoden

SIM-metoden är att bedriva företag med anställda utan den mer eller mindre automatiska motsättningen mellan anställda och arbetsgivare. Att ha en platt organisation utan chefer. Metoden kom jag på när jag startade Björn Lundén Information AB 1987.

läs mer
En dag i Medellín

En dag i Medellín

En heldag i Medellín tillsammans med min kompis Henrik. Först cyklade vi ciclovia 48 km och på kvällen blev det ale i La Magnolia, dock inte 48 stycken. Samt en redogörelse för ett lyckat resultat i mitt medicinska experiment med cykelbyxorna.

läs mer
Gubbsjuka

Gubbsjuka

Jag har en idé om att skriva en populärvetenskaplig bok om sjukdomen gubbsjuka. Om äldre mäns intresse för unga tjejer. Om smittvägar och botemedel. Om geografisk spridning och vid vilken ålder sjukdomen debuterar.

läs mer
Att överleva sig själv

Att överleva sig själv

Det finns nackdelar med att ha samma namn som företaget. Ibland kan det leda till skruvade förväxlingar. Men jag får väl skylla mig själv när jag envisas med att fortsätta arbeta trots att jag med god marginal har passerat åldern då man förväntas pensionera sig.

läs mer
Trabant, den östtyska folkbilen

Trabant, den östtyska folkbilen

En veteranbil som jag gärna skulle vilja ha tillsammans med min Citroën 2 CV är en Trabant från DDR. Den är en ikon från det gamla Östtyskland där råvarubristen tvingade fram udda lösningar. Det går många roliga historier om den bilen och här är några. Den om den saudiska prinsen är roligast, tycker jag.

läs mer
Cykla långt på Brompton hopfällbar cykel

Cykla långt på Brompton hopfällbar cykel

Tidigare har miss Brompton och jag tagit oss runt två öar 2016. Runt nästan hela Kuba och en träningstur runt Mallorca dessförinnan. Men nu blev det från Fredrikshavn och nästan till Hamburg, 44 mil på 10 dagar på fina cykelvägar längs Heervej och Ochsenweg (se bilden på statyn). Covidpasset var oumbärligt.

läs mer
Ansvarsfrihet i ideella föreningar

Ansvarsfrihet i ideella föreningar

Björn Lundén berättar om ansvarsfrihet i ideella föreningar, där det inte finns någon civilrättslig lagstiftning. Om ansvarsfriheten ska bli meningsfull måste stadgarna beskriva hur det fungerar. Här får du veta hur stadgarna kan formuleras.

läs mer
Nästan maraton i Irak

Nästan maraton i Irak

Det här var när jag tänkte mig att springa olika maratonlopp i hela världen. Så när jag var i Kurdistan med brorsan 2013 var det naturligt att jag tänkte passa på att springa Erbil Marathon. Jag missade dock starten och det var ingen liten miss: En dag för sent kom jag tillbaka till Erbil från en utflykt till Sulemania. Men det visade sig att den missen var väldigt tursam.

läs mer
Om pengars värde

Om pengars värde

I Medellín i Colombia köper brorsan och jag venezolanska bolivares-sedlar av en flykting till överpris, mest för att Simon Bolivar är så snygg. Jag har den fantastiska författaren Gabriel García Márques, med smeknamnet Gabo, både på och i min plånbok. Slutligen en betraktelse om hittelön med en annan fantastisk författare, Astrid Lindgren.

läs mer
ABBA i Barcelona, Brasilien

ABBA i Barcelona, Brasilien

En gammal man med korsbett på ett rangligt bord på torget i den lilla staden Barcelona – i Brasilien. Det är en oförglömlig upplevelse att höra Felipe sjunga hela sin repertoar av ABBA-låtar – på portugisiska. Till Barcelona tog jag en lokalbuss från Natal, där vi hade en utlandskurs 2003. Förmodligen var Felipe inspirerad av sångerskan Perla.

läs mer
Beneficium i konkurs

Beneficium i konkurs

Beneficium är de nödvändiga tillgångar som konkursgäldenären får behålla i en konkurs för sin egen och familjens del. Främst är det personliga tillgångar, som exempelvis hobbysaker. Beneficium gäller bara i personlig konkurs och när en enskild näringsidkare försätts i konkurs, inte i aktiebolag och andra juridiska personer.

läs mer
I Paris kloaker

I Paris kloaker

Att rymma från min hemliga militärtjänstgöring 1965 var vansinnigt, särskilt till Paris, mitt i vintern och utan pengar. Abdelmalek från Algeriet blev min välgörare och bjöd ner mig till den underjordiska världen i kloakerna. Där gav han mig ett oanständigt förslag, som jag genomförde med hjälp av fransk pilsner.

läs mer
Pojkdrömmen Amazonas

Pojkdrömmen Amazonas

Bli kramad av en slingrande anaconda, överfallas av gulliga mico-apor, serveras grillade feta palmträdslarver, besöka tre länder inom loppet av en timme, var kan det vara? Jo, det var min pojkdröm som gick i uppfyllelse. Att besöka Amazonas.

läs mer
Jag kämpar med spanskan

Jag kämpar med spanskan

Det är inte så lätt att lära sig ett helt nytt språk, i mitt fall spanska. Men 2014 satte jag igång med mycket möda och stort besvär. I videon berättar jag om mina vedermödor och om hur kul det är.

läs mer
Bakarv ger oönskade effekter

Bakarv ger oönskade effekter

Genom bakarv kan oväntade och oönskade effekter visa sig. Att någon får ärva dig som du verkligen inte vill ska ärva dig, som ett ex. Problemet är att detta är svårt att undvika. Men det är sällan detta inträffar. I min video berättar jag vad som gäller.

läs mer
På cykel till Villeta

På cykel till Villeta

Blåmärket är ett resultat av att jag halkade i ett 11 meter högt vattenfall utanför Villeta, dit Alejita och jag cyklade från Bogotá. Ännu en underbar cykeltur med min bästa cykelkompis. Vackert landskap, äventyr bakom varje vägkrök och öl på kvällarna på torget utanför hotellet.

läs mer
Obefogad konkursansökan

Obefogad konkursansökan

Vid ansökan om konkurs måste borgenären bevisa att gäldenären är på obestånd. Annars blir det en obefogad konkursansökan som kan medföra skadestånd, dels för kostnader i samband med domstolsförhandlingarna, dels för så kallat nedsvärtat rykte.

läs mer
Cykling Medellín – Puerto Triunfo

Cykling Medellín – Puerto Triunfo

En underbar cykeltur i Colombia, från Medellín till Puerto Triunfo vid Rio Magdalena. Fyra övernattningar blev det på små hotell i byarna jag passerade. På vägen cyklade jag in i Hacienda Napoles, Pablo Escobars galna djurpark, som colombianska staten har tagit över.

läs mer
Resor med brorsan

Resor med brorsan

Med brorsan har jag gjort äventyrliga resor till Vietnam, Kurdistan, Costa Rica, Nicaragua, Kuba, Amazonas och Belgien. Resor utan planering, med spännande upplevelser där vi minst anade. Resor som jag inte vill ha ogjorda.

läs mer

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.