Björnbloggen

En blogg om lite av varje

Senaste blogginläggen

Beneficium i konkurs

Beneficium i konkurs

Beneficium är de nödvändiga tillgångar som konkursgäldenären får behålla i en konkurs för sin egen och familjens del. Främst är det personliga tillgångar, som exempelvis hobbysaker. Beneficium gäller bara i personlig konkurs och när en enskild näringsidkare försätts i konkurs, inte i aktiebolag och andra juridiska personer.

läs mer
I Paris kloaker

I Paris kloaker

Att rymma från min hemliga militärtjänstgöring 1965 var vansinnigt, särskilt till Paris, mitt i vintern och utan pengar. Abdelmalek från Algeriet blev min välgörare och bjöd ner mig till den underjordiska världen i kloakerna. Där gav han mig ett oanständigt förslag, som jag genomförde med hjälp av fransk pilsner.

läs mer
Pojkdrömmen Amazonas

Pojkdrömmen Amazonas

Bli kramad av en slingrande anaconda, överfallas av gulliga mico-apor, serveras grillade feta palmträdslarver, besöka tre länder inom loppet av en timme, var kan det vara? Jo, det var min pojkdröm som gick i uppfyllelse. Att besöka Amazonas.

läs mer
Jag kämpar med spanskan

Jag kämpar med spanskan

Det är inte så lätt att lära sig ett helt nytt språk, i mitt fall spanska. Men 2014 satte jag igång med mycket möda och stort besvär. I videon berättar jag om mina vedermödor och om hur kul det är.

läs mer
Bakarv ger oönskade effekter

Bakarv ger oönskade effekter

Genom bakarv kan oväntade och oönskade effekter visa sig. Att någon får ärva dig som du verkligen inte vill ska ärva dig, som ett ex. Problemet är att detta är svårt att undvika. Men det är sällan detta inträffar. I min video berättar jag vad som gäller.

läs mer
På cykel till Villeta

På cykel till Villeta

Blåmärket är ett resultat av att jag halkade i ett 11 meter högt vattenfall utanför Villeta, dit Alejita och jag cyklade från Bogotá. Ännu en underbar cykeltur med min bästa cykelkompis. Vackert landskap, äventyr bakom varje vägkrök och öl på kvällarna på torget utanför hotellet.

läs mer
Obefogad konkursansökan

Obefogad konkursansökan

Vid ansökan om konkurs måste borgenären bevisa att gäldenären är på obestånd. Annars blir det en obefogad konkursansökan som kan medföra skadestånd, dels för kostnader i samband med domstolsförhandlingarna, dels för så kallat nedsvärtat rykte.

läs mer
Cykling Medellín – Puerto Triunfo

Cykling Medellín – Puerto Triunfo

En underbar cykeltur i Colombia, från Medellín till Puerto Triunfo vid Rio Magdalena. Fyra övernattningar blev det på små hotell i byarna jag passerade. På vägen cyklade jag in i Hacienda Napoles, Pablo Escobars galna djurpark, som colombianska staten har tagit över.

läs mer
Resor med brorsan

Resor med brorsan

Med brorsan har jag gjort äventyrliga resor till Vietnam, Kurdistan, Costa Rica, Nicaragua, Kuba, Amazonas och Belgien. Resor utan planering, med spännande upplevelser där vi minst anade. Resor som jag inte vill ha ogjorda.

läs mer
Citroën 2 CV

Citroën 2 CV

Mitt livs favoritbil är Citroën 2 CV. Jag har haft många lillcittror och här beskriver jag min första och min senaste (sista?). Det är en underbar bil.

läs mer
Negativa servitut

Negativa servitut

De flesta servitut är positiva. De ger den härskande fastigheten rätt att göra vissa saker på den tjänande fastigheten, till exempel att ta vatten ur en brunn. Men det finns också negativa servitut, vilket är mindre känt. Negativa servitut reglerar vad den tjänande fastigheten INTE får göra. Det handlar min film om

läs mer
Ölprovning

Ölprovning

Ölprovning är ett återkommande inslag i mitt liv så här på gamla dar. Här provar jag Mohawk Nifty DIPA.
Också är här en beskrivning hur ett bra ölglas ska vara utformat. Och ett exempel på undermåliga glas (och byxor) för ölprovning.

läs mer
Mina romaner

Mina romaner

Det är roligt att skriva böcker om skatt, ekonomi och juridik. Med romaner är det annorlunda, mer spännande. Att skapa en värld och befolka den. Här mina tre romaner.

läs mer
Kaffe för sista gången

Kaffe för sista gången

Den 16 september 1973 gjorde jag bort mig så totalt att jag lovade mig själv att aldrig mer dricka kaffe, ett löfte som jag hållit sedan dess. Att händelsen utspelade sig i en kulturmärkt hälsingegård ursäktar mig inte det minsta.

läs mer
En ballad till mig i Salento

En ballad till mig i Salento

På en restaurang i Salento dök det upp en trubadur vid vårt bord. Raskt snickrade han ihop en kul ballad om mig, den flintskallige svensken. Påpassligt videofilmade jag med mobilen. Texten med colombianska slanguttryck är svår att översätta, men jag har gjort mitt bästa.

läs mer
Filmen om mitt liv

Filmen om mitt liv

Det finns faktiskt flera dokumentärer om mitt liv. Den senaste spelades in 2019 med scener från Colombia. Den har jag delat upp i 12 avsnitt på 1–2 minuter vardera.

läs mer
Kvinnor jag har sprungit på

Kvinnor jag har sprungit på

Efter att ha varit en riktig soffpotatis började jag löpträna i mogen ålder och jag sprang mitt första helmaraton (42,195 km) vid 59 års ålder. Här tänkte jag reflektera över kvinnor som jag har mött under diverse löpturer under åren och i olika delar av världen.

läs mer
Äktenskapet med Elsa

Äktenskapet med Elsa

Den andra av mina fyra hustrur hette Elsa och äktenskapet med henne är en fantastisk historia. Kanske det mest otroliga jag har varit med om i hela mitt liv. En historia med oväntade vändningar och ingredienser. Vad sägs om en så pikant detalj som att göra en annan kvinna gravid på ens egen bröllopsnatt?

läs mer
Cykeltur San Pedro – Belmira – Santa Fe

Cykeltur San Pedro – Belmira – Santa Fe

Min ponny (min lilla hopfällbara cykel) har varit ute på äventyr med mig igen. Tre dagar med två hotellövernattningar blev det, och den här gången ingick en, som det i efterhand visade sig, beryktad cykelsträcka mellan Belmira och Sopetrán, nordost om Medellín.

läs mer
Everyday hero

Everyday hero

För ett par år sen köpte jag ett Roland elpiano av en man i Ljusdal som hade blivit arbetslös och blivit tvungen att sälja sitt hus och nu även elpianot som han bjöd ut på Blocket för tretusen kronor.

läs mer

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.